Od dnia 8 czerwca 2020 rozpoczyna się egzamin maturalny. Dla wszystkich osób zdających w XI LO zostały przygotowane najważniejsze informacje związane z organizacją egzaminu. Dotyczą one absolwentów XI LO, absolwentów Liceum dla Dorosłych Bahtałe Roma, osób skierowanych z OKE.

Do pobrania - Matura 2020 najważniejsze informacje związane z organizacją egzaminu

Matura 2020

Powstał blog-poradnik, stworzony z myślą o maturzystach

Szanowni Państwo,
w ostatnich tygodniach powstał blog-poradnik, stworzony z myślą o maturzystach. Jego autorami są studenci i pracownicy naszego Wydziału. Uczniowie znajdą na nim wpisy dotyczące tego:

• jak przygotować się do matury?
  • jak wygląda rekrutacja na studia?
  • jakie szanse daje wyjazd w ramach programu Erasmus+?
  • w jaką działalność warto zaangażować się w czasie studiów?

Zapraszamy do lektury pierwszego artykułu 5 najważniejszych różnic między studiami a szkołą średnią.

Przypominamy także, że do 13 stycznia przyjmujemy zgłoszenia do udziału w drugiej odsłonie korepetycji z zakresu WOSu i historii najnowszej dla tegotocznych maturzystów. Spotkanie odbędzie się w piątek, 17 stycznia, a szczegółowe informacje znajdą Państwo tutaj: https://szkola.wnpid.amu.edu.pl/2019/12/17/z-wnpid-na-mature-powtorka-druga/.

Dział Informacji i Promocji
Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu

Druga powtórka przed maturą na Wydziale Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM

Szanowni Państwo,

druga powtórka przed maturą na Wydziale Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM odbędzie się w piątek, 17 stycznia. Do udziału w warsztatch i wykładach zapraszamy tegorocznych maturzystów, którzy przygotowują się do egzaminów z zakresu historii i wiedzy o społeczeństwie. Tym razem zapraszamy na następujące zajęcia:

• U progu I wojny światowej – Europa w latach 1871-1914
  • Struktury i działanie Unii Europejskiej
  • Światowe konflikty w XXI wieku
  • Rozprawić się z rozprawką, czyli jak dobierać argumenty
  • Polska scena polityczna w latach 1991-2005

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres media.wnpid@amu.edu.pl, wypełniając formularz dostępny w załączniku. O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Także z myślą o maturzystach powstała specjalna grupa facebookowa Zostań studentem WNPiD. Będzie ona miejscem, gdzie maturzyści znajdą przygotowane przez studentów i wykładowców WNPiD pomoce naukowe, a także będą mogli zadać nam pytania dotyczące rekrutacji na studia. Ponadto pojawiać się tam będą zapowiedzi wydarzeń organizowanych na naszym Wydziale, kierowanych do uczniów szkół średnich. Będziemy wdzięczni za przekazanie swoim uczniom naszego zaproszenia do dołączenia do niej.

W rozpoczynającym się 2020 roku życzymy Państwu wielu sukcesów, realizacji wszelkich planów i pomyślności. Niech ten czas przyniesie wiele okazji do pogłębiania współpracy między naszym Wydziałem, a Państwa placówką edukacyjną.

Dział Informacji i Promocji
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu

Matura 2020 - najważniejsze informacje związane z organizacją egzaminu

Aktualności