Program FLEX 2019/2020 - szansa na darmową edukację w USA

06/10/2018

W imieniu Ambasady Stanów Zjednoczonych w Polsce oraz American Councils for International Education zwracamy się z prośbą o przekazanie uczniom informacji o możliwości udziału w Programie FLEX w roku szkolnym 2019/2020. Program skierowany jest do uczniów klas trzecich gimnazjum oraz klas pierwszych i drugich liceum/technikum zainteresowanych możliwością nauki w amerykańskiej szkole średniej.

Program FLEX (Future Leaders Exchange Program) został zatwierdzony przez Kongres Stanów Zjednoczonych w 1992. Jest on całorocznym, w pełni finansowanym przez Departament Stanu USA programem wymiany uczniów szkół średnich, którzy wyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych na cały rok szkolny. Od 26 lat w programie FLEX uczestniczyło ponad 27 000 uczniów ze szkół średnich z Europy, Eurazji oraz Azji Środkowej. Celem programu jest promowanie wzajemnego szacunku i zrozumienia pomiędzy obywatelami Stanów Zjednoczonych a mieszkańcami określonych krajów.

W poprzedniej edycji Programu FLEX otrzymaliśmy ponad 2600 zgłoszeń. Po rekrutacji 43 polskich uczniów otrzymało szansę wyjazdu do USA. Nasi stypendyści mieszkają w różnych stanach: od Kalifornii po Georgię, od Teksasu po Minnesotę. Chodzą do różnych szkół średnich, biorą udział w zawodach sportowych, udzielają się w wolontariacie. Ten rok będzie dla nich niezapomniany. Na naszym profilu FLEX Poland można śledzić ich losy.

Program FLEX pokrywa następujące koszty:

• Podróż z miejsca zamieszkania do USA (do rodziny goszczącej) oraz powrót z USA
  • Miesięczne stypendium na własne wydatki
  • Zakwaterowanie u rodziny goszczącej w USA na okres 1 roku
  • Program szkolny w amerykańskiej szkole średniej
  • Szkolenie przedwyjazdowe w Polsce
  • Ubezpieczenie medyczne (z wyłączeniem stwierdzonych chorób przewlekłych oraz opieki stomatologicznej)

W Programie FLEX może wziąć udział uczeń trzeciej klasy gimnazjum lub pierwszej i drugiej klasy liceum/technikum, który:

• ma polskie obywatelstwo;
  • urodził się między 15.07.2001 a 15.07.2004 (osoby niepełnosprawne: 15.02.2001-15.07.2005);
  • zna język angielski w stopniu komunikatywnym;
  • spełnia wymogi dot. uzyskania  wizy USA oraz nie spędził więcej niż 90 dni w ciągu ostatnich 5 lat w USA

Zachęcamy również osoby niepełnosprawne do udziału w Programie

Broszura informacyjna

Ulotka informacyjna

Więcej o Programie FLEX

Aplikuj online do 16 października

Osoby zainteresowane powinny zarejestrować się oraz wypełnić formularz online: http://ais.americancouncils.org/flex

Aktualności

Najbliższe zajęcia odbędą się 7 i 8 listopada. W dniu 31 października zajęcia nie odbędą się.
UWAGA!!! Rozpoczęcie roku szkolnego 2019/2020 odbędzie się w dniu 6 września 2019r. tj. piątek o...